Film-Zene: Bejön a kecskeszar
Fekete Kefe A Fekete Kefe című film arról szól, hogy a kecskeszartól is be lehet tépni. >>>


A Fekete Kefe című film arról szól, hogy a kecskeszartól is be lehet tépni.A naplopás dicsőítéséről is szóló film tele van nagyon jó jelenetekkel, erős képekkel, mégis néha amatőr-film hatása van. Azért érdemes megnézni, mert néha nagyon jókat lehet rajta nevetni.A lézengés, a sodródás és a kalandos naplopás történetén keresztül gúnyolja a társadalmat a Fekete kefe, ebben az értelemben ragaszkodik a magyar filmgyártás egyik hagyományához: a kellemetlen élet antihősök találkozásain keresztül tárul fel. Rossz családi viszonyok, szektás képmutatás, frusztrált magányos nő, frusztrált feleség, terepjárós vállalkozó, reménytelen fiatalok, félbűnözői életforma, abszurd fordulatok. Fekete Kefe
Mindezek a magyar filmgyártás húsz éves toposzai, a kérdés, hogy lehet-e ebből eredetit csinálni. A Fekete kefé-nek sikerült érdekessé válnia, akkor is, ha nem egy olyan film, ami után fejbekólintva távozik a néző óvatosan hunyorogva a kijárat felé.

Ami új a filmben, az egyrészt a korszellem iránti elkötelezettség, nagyon látszik rajta, hogy ez a Roncsfilm-nek már 21. századi újragondolása. Ez egy kevésbé durva világ, az obszcenitás inkább abszurd, ironikus helyzetekkel helyettesíthető. Zajzene megy a háttérben, és az egész nem konkrét helyhez kötött, hanem inkább esztétizáló díszletek előtt zajlik, vagyis a rohadás nem egy várost hanem egy érzést közvetít a nézőtérre. E távolságtartás szintén a korszellem része, ahogy az is, hogy teljesen leszakadt, reménytelen alakok helyett viszonylag normálisan élő, de szintén reménytelen alakok sodródnak. Ă?â?˘k nem belekényszerültek a kellemetlen kalandokba, hanem maguk választották a tengés-lengést és az ebből fakadó hülye kalandokat. A posztszocialista spleen helyett ők a kapitalista világ jóval szelídebb és aranyosabb számkivetettjei. Okoskodó Beavis és Buttheadek. A film képi világa jóval erősebb, mint a dramaturgiája: szépen kiszámított kompozíciók és váratlan nézőpontok teszik érdekessé a fekete-fehér képeket.

A sodródás-történetben, a fílingezésben nincs helye komoly tanulságok levonásának, az utolsó jelenet végső kérdése és válasza nem meglepő, inkább összefoglalása a filmnek. Itt van az egyetlen jól felismerhető helyszín: a Nemzeti Színház, a Művézetek Palotája és a kis piramis előtt HÉV húz el a Duna-parton, lám, lám ez 2005 Budapest, inkább örüljünk a napfénynek, minthogy idegesítsük magunkat, magyaráznak életfelfogást a szereplők.

Miközben film épp a felsorolt hagyományok követése miatt kicsit közhelyes, néhány remekül eltalált jelenet megmenti az egészet. Ezért van amatőrfilm hatása: nem egy egységes mű, hanem érdekes és sokszor nagyon humoros pillanatok összefűzése. Van néhány jól kitalált karakter, akik nem újak, de érdekesek. A fűszívós, unatkozó nemzedék és a perverz vagy kifáradt öregek, a csajozás idétlen próbálkozásai és hülye dumái mind jópofák és viccesen idézhető jelenetei a filmnek.

A négy karakter, akikre a film épül nem egyformán erősek, de mindegyiknek van legalább egy kulcsjelenete. A legjobban kidolgozott karakter egyértelműen Anti, a játékszenvedéllyel küzdő, kicsit idétlen de vakmerő fiú. A többiek szürkébbek hozzá képest, általános-jófej-füvesek. Sok jelenet olyan, mintha betépett emberek mesélnének röhögcsélve fantáziákat, és ezért a film hasonlít a Rám csaj még nem volt ilyen hatással című filmre, csak ez szebb és szórakoztatóbb és kevésbé belterjes alkotás.

Fekete Kefe

A jó helyzetkomikumok és a vicces karakterek ellenére néha döcögővé teszi a filmet, hogy a párbeszédek akkor is erőltetettnek tűnnek, ha nincsenek rosszul megírva. Sokszor kicsit motyogósak, pinceszínházi próbálkozásokra emlékeztetnek, mert a menőző visszafogottság tompítja a hangulatot. Ez összefügg a beszívott hangulat erőltetésével.

Mindezekkel együtt a Fekete kefe jól eltalálta egy szubkultúra hangulatát, a szelíd és okos, de léhűtő világ hétköznapjait, ahol a tévé előtti bámulás mélyebb élmény, mint aminek tűnik. Ezek a csávók nem bűnözők egyáltalán, de azért a nagy Audit elkötik, viszont a tüzépes targoncáslány keménységétől megijednek, de a henteshez bemennek megkérdezni, hogyan kell levágni a kecskét.

dr. Igó

[origo]

Képeslapküldés - e-kepeslap.com: 2005. szeptember 09. péntek, 16:17

  • Értékelés:Szavazat: 1 Átlagolt érték: 1
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz
Mai névnapok
2019 február 21. csütörtök
Tegnap Aladár Álmos névnap volt!
Holnap Gerzson névnap lesz!
Boldog névnapot minden kedves Eleonóra, Bódog, György, Leona, Nóra, Péter, Zakariás, Zelmira, nevű látogatónknak!
  • Boldog névnapot kíván Zsebicica!
  • Szülinapi képeslap virágos tortával és gyertyával.
E-képeslap.com
Murphy és egyebek:
Minél több emberrel találkozom, annál jobban szeretem a kutyámat.
Hirdetés