Igaz történetek: William Wallace, a rettenthetetlen
William Wallace A skót hős születési dátumát nem tudni pontosan, annyi bizonyos, hogy valamikor 1270 környékén látta meg a napvilágot.


William Wallace, a rettenthetetlen

A skót hős születési dátumát nem tudni pontosan, annyi bizonyos, hogy valamikor 1270 környékén látta meg a napvilágot, feltehetően az ayshire-i Ellerslie (most Elderslie) környékén. Apja Sir Malcolm Wallace, Elderslie és Auchinbothie földesura, Skócia egyik kevésbé ismert és elismert lovagja. Édesanyjáról nem tudni semmit, kutatók úgy vélik, hogy Sir Hugh Crawford, Ayr elöljárójának lánya volt. Nincs hiteles feljegyzés arról sem, hogy William-nek volt-e testvére, azonban úgy vélik, hogy volt egy bátyja, akit szintén Malcolm-nak hívtak. Ezt sokan arra alapozzák, hogy William nem örökölt egyetlen darab földet vagy titulust sem apja után, ami azt bizonyítja, hogy azt a hagyomány szerint az elsőszülött fiú kapta meg.
William Wallace

William termetét tekintve is igazi hősnek született. Majd két méter magas, izmos, vállas férfi volt. Ez abban az időben ritkaság számba ment, az átlagos testmagasság ugyanis alig érte el a száznyolcvan centimétert. Aranybarna szakálla és hullámos hajzuhataga a lányok és asszonyok körében is népszerűvé tette. 1286-ban III. Sándor – aki már lassan húsz éve ült Skócia trónján – váratlanul meghalt egy lovasbalesetben. Miután a király utód nélkül hunyt el, egyetlen rokona, még életben lévő unokája lett az örökös. A mindössze négy éves Margit (Margaret) nem is Skóciában, hanem Norvégiában élt. A skóciai kormányzók éppen ezért gyámokat neveztek ki Margit mellé, míg el nem éri a megfelelő életkort. Időközben minden idők legaljasabb és legvérszomjasabb királya került az angol trónra, I. Edward személyében. A Nyakiglábnak csúfolt uralkodó hamar egyezkedni kezdett a gyámokkal, hogy ha fia majd elveszi Margitot, akkor kolbászból lesz a kerítés, Skócia pedig független marad. Minden szép és jó lett volna, ha szegény Margit nem hal meg váratlanul, éppen útban Skócia felé. Halálának oka ismeretlen, valamiféle különös kór végzett vele még az Orkney-szigeteken. A skótok végképp uralkodó nélkül maradtak, Nyakigláb is vérszemet kapott, akárcsak a klánok és földbirtokosok többsége.

Az abszolút káosz idejében egy kisebb, de annál véresebb összetűzésben angol katonák megölték William édesapját. Az elkeseredett fiú előbb bosszút esküszik, majd haragja fokozatosan addig duzzad, hogy egész Skócia felszabadítására készül. A trónra ekkor már három hivatalos jelölt is ülhetne, mindannyian William the Lion, korábbi skót király családfájához tartoznak. Mindhárman az Oroszlán bátyjának, David-nek a leszármazottjai. John de Balliol, David legidősebb lányának fia, John de Hastings, David legkisebb lányának unokája, és a későbbi hős, a szintén legendás szabadságharcos és később király, Robert the Bruce, David középső lányának fia. Kicsit bonyolultnak tűnik, ám mégsem az. John de Balliol előbb hűségesküt tett Nyakiglábnak, majd miután Skóciában is többségi támogatást szerzett, úgy tűnt minden rendeződik. Nyakigláb Edward azonban egy olyan monarchiát képzelt el, ahol természetesen ő az úr. Fel is kérte Balliolt, hogy feltétel nélkül adja át neki a skót határon fekvő három, stratégiailag fontos várat. Balliol ezt megtagadta, a háború pedig elkerülhetetlen lett. Az angolok gyors, alig öt hónapos hadjárat után leigázták a skótokat, John de Balliolt pedig bebörtönözték és Nyakiglábot nevezték ki egyedüli uralkodónak. Ám hogy Edward király még nagyobbat rúghasson a skótokba, a Scone koronázó kövét, a Végzet Kövét is elvitette korábbi helyéről és Westminsterbe szállítatta. Skócia kormányzását angolokra bízta, vezetőjüknek pedig Hugh Cressingham-et tette meg.

Skóciát tehát bilincsbe verte. Az ország déli részében igen nagy káosz uralkodott, a helyiek gyakran fellázadtak az angol katonák ellen. Egy ilyen konfliktusban William Wallace is részt vett, és bosszút állva korábbi sérelmein, saját kezével végzett ki néhány angol katonát. „Aki a király katonáira támad, az úgy tesz, mint ha magára a királyra támadna!” Wallace tehát Edward ellensége lett, törvényen kívüli, akit üldözni kell. TettéĂ?©rt egy föld alatti börtönbe vetették, ám a helyiek megmentették a haláltól és meggyógyították sebeit. Felépülése után saját sereget toborzott, amely gyorsan terjedő hírnevének köszönhetően nem volt nehéz. Wallace hirtelen és gyors csapásai meggyengítették az angolokat, mégis a Stirling mellett vívott csatája tette legendás hírűvé. 1297. Szeptember 11-én William és társa, Sir Andrew de Moray a stirlingi vár mellett csaptak össze a többszörös túlerőben lévő angol hadsereggel. Nyakigláb katonái először azt gondolták, hogy a maroknyi skót csapat, látván az ő fölényüket elszalad. Mindez azonban csak csel volt. Ahhoz, hogy az angolok elérhessék a skótok állásait, át kellett hajtaniuk egy igen keskeny hídon a River Forth-nál. Wallace-ék itt várták be őket és kímélet nélkül lekaszabolták mind az ötezer angolt. Ez a csata nemcsak Wallace-nak és követőinek elszántságát bizonyította, de azt is, hogy William amellett, hogy kiváló harcos, tévedhetetlen stratéga is. A győzelemtől mámoros skótok elfoglalták Stirling várát és ünnepelni kezdték hazájuk felszabadulását. Wallace és de Moray ekkor még húszas éveik végét taposták csak. Fiatal kora ellenére mindössze hat év alatt a semmiből nemzeti hős, a haza védelmezője és lovagja lett. Megérdemelten.

A siker és a győzelem azonban nem tartott sokáig. Nyakigláb – aki ezalatt Franciaországban hadakozott – hazatérve, több mint kilencvenezer fős seregével harcra hívta Falkirk mezején a skót lázadókat. A kilencszeres túlerő és a jobb technikai felszerelés eleve eldöntötte a csata sorsát. A nagy hatótávolságú nyilak gyorsan megtizedelték a skót sereget. Majd tízezer bátor skót hazafi lelte halálát ekkor Falkirknél, Wallace pedig kénytelen volt elbujdosni. A rettenthetetlen skót hős bálványa leomlott, sikerei a múltba vesztek. Több mint hét éven keresztül nem is lehetett tudni Wallace-ről semmit. Keringtek olyan pletykák, hogy Franciaországban vagy Norvégiában kért segítséget a szabadságharchoz, ám hiteles feljegyzés erről nem maradt fenn. William ereje és elhivatottsága azonban még mindig veszélyt jelentett Nyakigláb számára. 1305. augusztus 5-én egy skót lovag – az angol király híve – tőrbe csalta Wallace-t Glasgow-tól nem messze. William-et Londonba hurcolták, ahol hosszasan vallatták, ám ő nem akart hűségesküt tenni Edward királynak. Augusztus 23-án kegyetlen körülmények közt kivégezték. Előbb a nyakára tekertek egy kötelet, majd azzal a levegőbe húzták, figyelve arra, hogy nehogy idő előtt meghaljon. Később élve kibelezték, és izzó vassal kiégették a szemét, majd holttestét négy darabba vágták. Fejét elrettentésül a London Bridge-re függesztették ki, jobb karját a Newcastle-upon-Tyne hídra, bal karját Berwickben, jobb lábát Perth-ben, bal lábát pedig Aberdeen-ben akasztották ki. Nyakigláb úgy gondolta, hogy ezzel végképp megtöri a skótok ellenállását. Rosszul hitte. Kegyetlenkedése még azokban is haragot szított, akik addig békésen tűrték az angolok elnyomását. A felbőszült nép Robert the Bruce mögé sorakozva Bannockburn mezején, ahol ma Bruce neves szobra áll, kivívta a szabadságot. Bruce-t királlyá koronázták, a betegeskedő Edward királyt pedig épp akkor érte a halál, amikor ismét Skócia ellen vonult volna, Carlisle mellett.


(Részlet Szalay Tamás Lajos: Skócia – a szoknyás férfiak földjén című kötetéből)

Képeslapküldés - e-kepeslap.com: 2005. november 29. kedd, 21:40

  • Értékelés:Szavazat: 5 Átlagolt érték: 3.2
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz
Mai névnapok
2021 június 16. szerda
Ma Jusztin névnap van!

További névnapok ma: Ajtony Ferenc Jusztina Péter
Tegnap Jolán Vid névnap volt!
Holnap Alida Laura névnap lesz!
Boldog névnapot minden kedves Jusztin, Ajtony, Ferenc, Jusztina, Péter, nevű látogatónknak!
  • Vigye az üdvözletet Garfield a felköszöntöttnek.
  • Képeslapküldés: Születésnap 52 képeslap.
E-képeslap.com
Murphy és egyebek:
Visszaszámol a római: V ... IV ... III ... II ... I ... ??
Hirdetés