Január: Január 1. - Újév
Január 1. - Újév Január 1. - Újév: Január 1. az év 1. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 364 nap van hátra. >>>


JANUÁR 1. - ÚJÉV

Január 1. az év 1. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 364 (szökőévekben 365) nap van hátra.
NÉVNAPOK
Fruzsina, Bazil
Aglája, Algernon, Álmos, Csoma, Csombor, Csomor, Eufrozina, Konkordia, Odiló, Ruzsinka, Tóbiás, Vazul
ÜNNEPEK, ÜNNEPNAPOK
    * A legtöbb Gergely-naptárt használó országban újév napja; gyakran 00:00 órai tűzijátékkal ünneplik.
    * A bécsi újévi koncert.
    * A copyright lejáratának napja az Egyesült Államokban, amikor egy újabb egyévi szerzői munka copyrightja (szerzői jogvédelme) lejár, és az illető művek közkinccsé válnak.
    * Ausztrál Nemzetközösség – a Függetlenség Napja.
    * Haiti – a függetlenség kikiáltásának napja.
    * Tajvan – a Kínai Köztársaság alapítása.
    * Szudán – a függetlenség kikiáltásának napja.
    * Kuba – a Felszabadulás Napja.
    * Szlovákia – a Szlovák Köztársaság megalakulása.
    * Palesztina – a Palesztin Nemzet Napja.
    * A Kwanzaa, az afro-amerikai kultúra ünnepének utolsó napja.
    * A Béke Világnapja.
    * Katolicizmus – Karácsony nyolcadának napja, a Boldogságos Szűz Mária istenanyasága (új naptár).
    * Katolicizmus – az Úr körülmetélésének ünnepe (régi naptár).

 (Forrás: wikipédia)

SZILVESZTERI ÉS ÚJÉVI KÉPESLAPOK


Lepd meg szeretteid az újév alkalmából egy ingyenes e-képeslappal. Akár öt személynek egyszerre elküldheted újévi jókívánságaidat, zenei aláfestéssel, vagy akár saját képed is elküldheted képeslapként.

CIKKEK, ÍRÁSOK AZ ÚJÉVRŐL

JANUÁR - Boldogasszony hava
A polgári év kezdőnapja. A pogány Rómában az évkezdetet Janus tiszteletére tartották, kicsapongással ünnepelték. Az emberek jókívánságokat mondtak, ajándékokat adtak egymásnak. A január eleji évkezdet a Gergely-féle naptárreform (1582) óta vált általánossá. Ez a nap jelentette az újévet, valamint a télközépi ünnepkört. Számos népszokás, hiedelem kapcsolódik ehhez a naphoz, amelyet napjainkban már csak kevesen ismernek, használnak.
(Forrás: www.tujvmkvk.hu)

JANUÁR 1. - Újév napja
A néphit szerint olyan lesz az egész esztendő, amilyen az első napja. Vidáman, bőséges falatozások közepette ünnepelték tehát e napot. Már reggel izgatottan figyelték, ki jön elsőként a házhoz újévet köszönteni. Asszony vagy lány nem mehetett ilyenkor vendégségbe, mert úgy tartották, hogy a nők nem hoznak szerencsét a házra.
Forrás: ww.fszek.hu

SZILVESZTER és újév hagyományai
Az 1939-ban megjelent „Adatok a téli néphagyományok ismertetéséhez” cím könyv Erdély szilveszteri és újévi népszokásait is bemutatja. Érdekes, hogy a különböző falvak mennyire eltérő módon ünnepelték meg az év fordulóját: akadt, ahol semmilyen különösebb szokásról nem számolt be a néprajzkutató, máshol hagyományok egész sorát jegyezte le. Számba vettük a fontosabb tradíciókat.
(Forrás: www.unnep.eu)

JANUÁR 1. – ÚJÉV
A január 1-i évkezdés szokását a rómaiaktól örököltük. A hagyomány (és Ovidius) szerint a Numa királynak, Romulus utódjának tulajdonított naptárreform óta lett a téli napfordulót követő Januarius az év első hónapja. A valóságban ez nem történhetett egyik napról a másikra. A consulok „évet nyitó” hivatalba lépésének ideje például egészen i.e. 153-ig március Idusának tájára esett, csak azt követően helyezték át január 1-jére. Mindazonáltal a római szokások tanúsága szerint bizonyos évkezdő jellege január 1-jének is régóta megvolt.
(Forrás: jelesnapok.neumann-haz.hu)

Újév ünnepe
Isten népének ebben a világban mindig azt a reménységet kell hirdetnie és képviselnie, amit Péter és János tett: “Jézus által van feltámadás a halálból.” Ez egyaránt érvényes evilági reménytelenségeinkből való szabadulásokra, betegségekből való gyógyulásokra és a halál utáni jövőre.

A textus a jeruzsálemi templom kapujában kéregető sánta meggyógyítása utáni események leírása. — Ha az előttünk álló évre, benne a világunk, magyar társadalmunk és valahol önmagunk helyzetére gondolunk, talán nem erőltetett a kép, ha ez együtt úgy jelenik meg előttünk, mint egy sánta, a maga predestinált állapotával, nyomorúságával és kiszolgáltatott helyzetével ...


Az Újév hozzon új életet!
Újévtől nem dohányzom! Ismét fordult a naptár. Az óév utolsó perceiben, megilletődve az idő könyörtelen sebességétől, pezsgővel a kezünkben sokan teszünk önmagunknak ígéretet: ezentúl jobban vigyázunk magunkra, elmegyünk orvoshoz, egészségesebben élünk, "csak azért is" leadjuk felesleges kilóinkat, sportolni fogunk és így tovább. Talán a leggyakrabban ez a fogadkozás hangzik el: újévtől nem dohányzom! Sajnos, nem egy ígéret feledésbe merül később a józan hétköznapokban. De miért ne lehetne Ön a kivétel? Adjon igazi tartalmat elhatározásának, hogy minél több, boldog, egészségben töltött új esztendőt kaphasson cserébe!
(Forrás: hazipatika.com)

Szilveszterrel kapcsolatos hasznos linkek:
szilveszter.wyw.hu

Képeslapküldés - e-kepeslap.com: 2008. február 16. szombat, 09:37

  • Értékelés:Szavazat: 5 Átlagolt érték: 4.6
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz
Kapcsolódó rovatok

Ünepi receptek
Mai névnapok
2021 június 16. szerda
Ma Jusztin névnap van!

További névnapok ma: Ajtony Ferenc Jusztina Péter
Tegnap Jolán Vid névnap volt!
Holnap Alida Laura névnap lesz!
Boldog névnapot minden kedves Jusztin, Ajtony, Ferenc, Jusztina, Péter, nevű látogatónknak!
  • Képeslapküldés: Névnap 1353 képeslap.
  • Warm wishes for a for a great year ahead...
E-képeslap.com
Murphy és egyebek:
Lehet, hogy buta vagyok, de okos nem!
Hirdetés