Január: Január 1. - Újév
Január 1. - Újév Január 1. - Újév: Január 1. az év 1. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 364 nap van hátra. >>>


JANUÁR 1. - ÚJÉV

Január 1. az év 1. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 364 (szökőévekben 365) nap van hátra.
NÉVNAPOK
Fruzsina, Bazil
Aglája, Algernon, Álmos, Csoma, Csombor, Csomor, Eufrozina, Konkordia, Odiló, Ruzsinka, Tóbiás, Vazul
ÜNNEPEK, ÜNNEPNAPOK
    * A legtöbb Gergely-naptárt használó országban újév napja; gyakran 00:00 órai tűzijátékkal ünneplik.
    * A bécsi újévi koncert.
    * A copyright lejáratának napja az Egyesült Államokban, amikor egy újabb egyévi szerzői munka copyrightja (szerzői jogvédelme) lejár, és az illető művek közkinccsé válnak.
    * Ausztrál Nemzetközösség – a Függetlenség Napja.
    * Haiti – a függetlenség kikiáltásának napja.
    * Tajvan – a Kínai Köztársaság alapítása.
    * Szudán – a függetlenség kikiáltásának napja.
    * Kuba – a Felszabadulás Napja.
    * Szlovákia – a Szlovák Köztársaság megalakulása.
    * Palesztina – a Palesztin Nemzet Napja.
    * A Kwanzaa, az afro-amerikai kultúra ünnepének utolsó napja.
    * A Béke Világnapja.
    * Katolicizmus – Karácsony nyolcadának napja, a Boldogságos Szűz Mária istenanyasága (új naptár).
    * Katolicizmus – az Úr körülmetélésének ünnepe (régi naptár).

 (Forrás: wikipédia)

SZILVESZTERI ÉS ÚJÉVI KÉPESLAPOK


Lepd meg szeretteid az újév alkalmából egy ingyenes e-képeslappal. Akár öt személynek egyszerre elküldheted újévi jókívánságaidat, zenei aláfestéssel, vagy akár saját képed is elküldheted képeslapként.

CIKKEK, ÍRÁSOK AZ ÚJÉVRŐL

JANUÁR - Boldogasszony hava
A polgári év kezdőnapja. A pogány Rómában az évkezdetet Janus tiszteletére tartották, kicsapongással ünnepelték. Az emberek jókívánságokat mondtak, ajándékokat adtak egymásnak. A január eleji évkezdet a Gergely-féle naptárreform (1582) óta vált általánossá. Ez a nap jelentette az újévet, valamint a télközépi ünnepkört. Számos népszokás, hiedelem kapcsolódik ehhez a naphoz, amelyet napjainkban már csak kevesen ismernek, használnak.
(Forrás: www.tujvmkvk.hu)

JANUÁR 1. - Újév napja
A néphit szerint olyan lesz az egész esztendő, amilyen az első napja. Vidáman, bőséges falatozások közepette ünnepelték tehát e napot. Már reggel izgatottan figyelték, ki jön elsőként a házhoz újévet köszönteni. Asszony vagy lány nem mehetett ilyenkor vendégségbe, mert úgy tartották, hogy a nők nem hoznak szerencsét a házra.
Forrás: ww.fszek.hu

SZILVESZTER és újév hagyományai
Az 1939-ban megjelent „Adatok a téli néphagyományok ismertetéséhez” cím könyv Erdély szilveszteri és újévi népszokásait is bemutatja. Érdekes, hogy a különböző falvak mennyire eltérő módon ünnepelték meg az év fordulóját: akadt, ahol semmilyen különösebb szokásról nem számolt be a néprajzkutató, máshol hagyományok egész sorát jegyezte le. Számba vettük a fontosabb tradíciókat.
(Forrás: www.unnep.eu)

JANUÁR 1. – ÚJÉV
A január 1-i évkezdés szokását a rómaiaktól örököltük. A hagyomány (és Ovidius) szerint a Numa királynak, Romulus utódjának tulajdonított naptárreform óta lett a téli napfordulót követő Januarius az év első hónapja. A valóságban ez nem történhetett egyik napról a másikra. A consulok „évet nyitó” hivatalba lépésének ideje például egészen i.e. 153-ig március Idusának tájára esett, csak azt követően helyezték át január 1-jére. Mindazonáltal a római szokások tanúsága szerint bizonyos évkezdő jellege január 1-jének is régóta megvolt.
(Forrás: jelesnapok.neumann-haz.hu)

Újév ünnepe
Isten népének ebben a világban mindig azt a reménységet kell hirdetnie és képviselnie, amit Péter és János tett: “Jézus által van feltámadás a halálból.” Ez egyaránt érvényes evilági reménytelenségeinkből való szabadulásokra, betegségekből való gyógyulásokra és a halál utáni jövőre.

A textus a jeruzsálemi templom kapujában kéregető sánta meggyógyítása utáni események leírása. — Ha az előttünk álló évre, benne a világunk, magyar társadalmunk és valahol önmagunk helyzetére gondolunk, talán nem erőltetett a kép, ha ez együtt úgy jelenik meg előttünk, mint egy sánta, a maga predestinált állapotával, nyomorúságával és kiszolgáltatott helyzetével ...


Az Újév hozzon új életet!
Újévtől nem dohányzom! Ismét fordult a naptár. Az óév utolsó perceiben, megilletődve az idő könyörtelen sebességétől, pezsgővel a kezünkben sokan teszünk önmagunknak ígéretet: ezentúl jobban vigyázunk magunkra, elmegyünk orvoshoz, egészségesebben élünk, "csak azért is" leadjuk felesleges kilóinkat, sportolni fogunk és így tovább. Talán a leggyakrabban ez a fogadkozás hangzik el: újévtől nem dohányzom! Sajnos, nem egy ígéret feledésbe merül később a józan hétköznapokban. De miért ne lehetne Ön a kivétel? Adjon igazi tartalmat elhatározásának, hogy minél több, boldog, egészségben töltött új esztendőt kaphasson cserébe!
(Forrás: hazipatika.com)

Szilveszterrel kapcsolatos hasznos linkek:
szilveszter.wyw.hu

Képeslapküldés - e-kepeslap.com: 2008. február 16. szombat, 09:37

  • Értékelés:Szavazat: 5 Átlagolt érték: 4.6
Értékeld ezt a cikket:
Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz
Kapcsolódó rovatok

Ünepi receptek
Mai névnapok
2018 március 21. szerda
Tegnap Klaudia névnap volt!
Holnap Beáta névnap lesz!
Boldog névnapot minden kedves Benedek, Bánk, Bence, Gergely, Gergő, Hóvirág, Miklós, Nikolett, Nikoletta, nevű látogatónknak!
  • Szép, mozgó névnapi képeslap, macival.
  • Szülinapi képeslap virágos tortával és gyertyával.
E-képeslap.com
Murphy és egyebek:
A megismerés a kérdésekkel kezdődik, de sosem fejeződik be a válaszokkal.
Hirdetés